crunchers’ blog
De lang verwachte commentaar op de BTW verlaging in de horeca. Wat onthouden we:
– Enkel 12% op voedsel, nooit op dranken en op kleine snacks die geen bereiding vergen
– De horeca-uitbater moet de dranken uitsplitsen; dit moet bovendien op een bewijskrachtige en controleerbare manier gebeuren (lees: gesplitst kassaticket, vanaf 2013 electronische kassa – trouwens nu al verplicht voor alle nieuwe starters in de horeca)
– cateringdiensten kunnen ook aan 12%; opgelet, het gewoon leveren van voeding blijft 6%
– verplichte opsplitsing per BTW tarief op het BTW bonnetje pas vanaf 2013 (tot dan moet wel een andere bewijskrachtige uitsplitsing bestaan waar de opsplitsing duidelijk opstaat)
– all-in formules (menu incl dranken): er wordt verondersteld dat 35% van de prijs betrekking heeft op dranken; de uitbater mag niettemin altijd opteren om het werkelijke verbruik te laten taxeren (opnieuw: bewijskracht!)
– nieuwe regeling mag al op oudjaar, als u na middernacht afrekent met uw klant
– vergeet niet in uw dagontvangstenboek de dagontvangsten op te splitsen volgens BTW tarief
Bron: Fisconet (Beslissing BTW nr. E.T.117.557 dd. 23.12.2009)
Zie ook voor meer uitleg de UNIZO website – hier vindt u ook een FAQ over de BTW verlaging. Een aanrader, wel enkel voor leden! Uiteraard kan ik u bij deze meteen aanraden om lid te worden indien u dat nog niet bent!


gedreven accountants met een passie voor cijfers
Wij maken jouw leven makkelijker
Onze crunchers zorgen ervoor dat jij je kan bezighouden met wat er écht toe doet: jouw onderneming.